



1.Kararsız Olmayın
Fuara gelen öğrencilerin birçoğunda kararsızlık gördüm. Acaba Türkiye’de mi kalsam, Türkiye’de kalırsam ne olacak, yurtdışına gidersem nelerle karşılarım şeklinde. Yurtdışında eğitim almak isteyen arkadaşlara ilk tavsiyem, elinize bir kağıt ve kalem alıp yurtdışında eğitim almanın artılarını ve eksilerini değerlendirin ve tek tek her şeyi not edin. Yurtdışında eğitimin size neler katacağını, hayatınızı nasıl şekillendireceğini hayal edin ve uygulayın.
2.Kendinize Güvenin
Biliyorum, bunu yapmak kolay değil. Farklı bir ülkeye gitmek, farklı insanlarla tanışmak, farklı yemek kültürleri… Her şey ama her şey farklı. Karar verme aşamasında bu farklılıkları özümsemek çok zor gelecek. Ne olursa olsun kendinize güveninizi hiç yitirmeyin. Bu özgüvenle beraber tüm farklılıkları aşıp her şeyi daha güzel yapabilirsiniz.
3.‘’İngilizce biliyorum ama konuşamıyorum’’ diyenlere gelsin bu madde: Cesaretli olun!
“Youtube’dan video ve dizi izlemekten bıkan öğrencilerim,” ben de sizler gibiydim. Bir arkadaş ortamındasınız. Herkes İngilizce konuşuyor sizin içinizde fırtınalar kopuyor. Aslında biliyorsunuz ama konuşamıyorsunuz. Rahat olun, cesaretli olun arkadaşlar. Normal bir şey bu. Hata yapmaktan korkmayın. İkinci bir dil öğrenmek, eğer o ülkenin doğduğu topraklarda değilseniz çok zor gelebilir. Sonuçta Türkiye’de biz ikinci bir dil öğrenmeye çalışırken genelde o dili Türkçe konuşarak ve yazarak öğreniriz. Çevremizdeki herkes Türk. Kursa gitsek bile 1-2 saat sonra yine Türkçe’ ye dönüyoruz. Bu sebeple bir dili en etkin kullanabileceğiniz yer o dilin doğduğu topraklardır.


Kararlı oldunuz, kendinize güvendiniz, cesaretli de oldunuz.
Artık ekşın zamanı!
4.Doğru ülke ve doğru şehir seçimi konusunda uzmanlardan destek alın.
Genellikle öğrenciler, danışmanlık için yanımıza geldiklerinde acaba Kanada’ya mı gitsem yoksa Amerika’ya mı gitsem yoksa İngiltere’ye mi gitsem şeklinde birçok soru sorarlar. Bizler de uzman danışmanlar olarak, sizlere seçeceğiniz ülkeleri karşılaştırmalı olarak anlatmakla mükellefiz. Aklınıza takılan en absürt soru bile olsa sormaktan çekinmeyin. Sorun, öğrenin.
5.Danışmanınızın yetkinliğinden, araştırmacı olduğundan emin olun.
İEFT Fuarı’na sayısını hatırlamadığım birçok yurtdışı eğitim ve danışmanlık şirketi katılmıştı. Haliyle, gelen öğrencilerin aklı da bir hayli karıştı. Bu sebeple, öğrencilerin kesinlikle kendilerine yakın hissettikleri danışmanlarla bire bir görüşme yapmalarını öneriyorum. Danışmanınızın, sizi gerçekten anlayan, istekleriniz doğrultusunda samimiyetle yol gösteren biri olmasına dikkat edin.
6.Danışmanınız mutlaka yurtdışında eğitim görmüş biri olsun.
Bir atasözümüz var bununla ilgili; ‘’Damdan düşenin halini damdan düşer bilir’’ diye. Gerçekten de böyle. Mutlaka danışmanınızı seçerken yurtdışında eğitim almış olması sizin için bir kıstas olsun. Çünkü, kendisi de öğrenci olmuştur ve eğitimi boyunca iyi kötü birçok deneyim elde etmiştir. Aslında benim bu sektöre girişim de böyle oldu. İngiltere’ye dil eğitimi için gittiğim ilk gün yaşadığım olumsuzluklar, bu mesleğe girip gençlere yardımcı olmama sevk etti beni. O sebeple öğrenci arkadaşlarıma her zaman hem öğrenci gibi hem de profesyonel bir danışman gibi düşünüp ona göre yol gösteririm.
Funda ALKAN – Canademy Yurtdışı Eğitim Bölge Satış Müdürü